Chirurgia limbii


Limba este un organ format în cea mai mare parte din mușchi. Odată cu relaxarea musculară care apare în timpul somnului se relaxează și mușchii limbii, astfel încât este mult mai ușor ca aceasta și structurile învecinate să blocheze, cel puțin parțial, calea respiratorie. Obstrucția din spatele limbii este întâlnită frecvent la pacienții cu apnee în somn, fie ca element unic sau asociat obstrucției din spatele vălului palatin.

Chirurgia limbii face parte din tehnicile mai avansate de chirurgia somnului, întrucât accesul către zonele de interes chirurgical este mai dificil, iar majoritatea intervențiilor pot fi mai invazive. Dintre tehnicile chirurgicale utilizate mai frecvent pentru regiunea limbii putem enumera reducția bazei de limbă cu radiofrecvență, suspensia hioidiană sau tonsilectomia linguală.


Reducția bazei de limbă cu radiofrecvență


Se poate folosi pentru tratamentul sforăitului și al apneei în somn, fie ca tehnică singulară, fie în combinație cu tehnici asupra vălului palatin. Procedura se poate realiza ca intervenție de cabinet, în anestezie locală, sau în sala de operații, în anestezie generală, în funcție de fiecare situație în parte. În general, pentru această intervenție se practică o tracțiune a limbii în anterior și se aplică punctele de radiofrecvență cu o pensă specială în punctele stabilite de pe baza limbii.

Aceste puncte de radiofrecvență vor crea leziuni controlate, care se vor vindeca forând cicatrici. Rolul acestora este de a micșora baza limbii, dar și de a îi tonifia structura, astfel încât obstrucția din spatele limbii să fie redusă. Pentru majoritatea pacienților este nevoie de 2-3 ședințe pentru a avea rezultate optime.


Suspensia hioidiană


Este o tehnică chirurgicală care se poate folosi pentru pacienții cu apnee în somn și obstrucție în spatele limbii. Există mai multe tehnici chirurgicale de suspensie hioidiană, însă din punctul meu de vedere, cea care stabilizează cel mai bine și mai ușor calea aeriană este tiro-hioidopexia. Intervenția chirurgicală se face în anestezie generală, în sala de operații printr-o incizie orizontală de aproximativ 8 cm la nivelul gâtului. De cele mai multe ori, incizia se va face într-un pliu cutanat pentru a asigura un aspect postoperator cât mai estetic.

În timpul acestei intervenții, osul hioid (de care se prind mare parte din mușchii limbii și ai gâtului) este ancorat cu niște fire de sutură de cartilajul tiroid (unul din cartilajele laringelui). Prin această fixare se realizează o stabilizare a acestui os, dar și a structurilor din jur. După operație se lasă un tub de dren pentru 1-2 zile, pentru a evacua eventualele colecții de sânge.


Tonsilectomia linguală


este procedura care se folosește atunci când investigațiile arată o creștere importantă a volumului amigdalei linguale, determinând o îngustare a spațiului respirator. Această tehnică chirurgicală se poate face în anestezie generală în sala de operații și are rolul de a reduce volumul amigdalei linguale folosind diferite tehnici: Intervenția nu necesită incizii, putând fi practicată trans-oral, de cele mai multe ori endoscopic. Ca toate intervențiile de la nivelul limbii, această procedură presupune unele riscuri legate de sângerare sau de edem în perioada postoperatorie.

Programare